Apple i kobalt , dobitna kombinacija

0
1256
FILE PHOTO: An Apple logo hangs above the entrance to the Apple store on 5th Avenue in the Manhattan borough of New York City, July 21, 2015. REUTERS/Mike Segar/File Photo
Apple u borbi za kobalt
Apple i kobalt , dobitna kombinacija . Kobalt je suštinska komponenta u litijum-jonskim baterijama, što ga čini ključnim materijalom u proizvodnji pametnih uređaja i električnih vozila. Međutim, kako električni automobili kreću u masovnu proizvodnju,to predstavlja problem za sve druge stvari koje koristimo. Zbog toga je Apple navodno započeo direktne razgovore sa rudnicima kobalta u nadi da će obezbediti snabdevanje tim materijalom. Bloomberg izveštava da je kompanija prethodno prepustila napore svojim proizvođačima baterija sada preuzela aktivniju ulogu.

Prema izveštaju, Apple se trudi da zaključi dugoročni posao, obezbedivši nekoliko hiljada metričkih tona godišnje, tokom poslednjih pet godina. Ovakav potez postavlja Apple u direktnu konkurenciju sa drugim velikim igračima koji takođe traže sličan dogovor i prednost na tržištu. Smatra se da su BMW, Wolksvagen i Samsungovi akumulatori angažovani na sličnim pregovorima za svoje projekte.

Apple i kobalt , Apple sprema automobil “Titan”

Iz ovoga je jasno da Apple samo traži da obezbedi materijal za baterije koje ulaze u njihov potrošački hardver. Direktor kompanije Tim Cook je zainteresovan zbog poloćaja svoje kompanije na tržištu “autonomnih sistema”.Glasine govore da je kompaniji ovo veoma bitno zbog proizvodnje automobila sa auto pilotom, pod nazivom Titan, a na to još i ukazuju radovi na plug-and-play sistemu za proizvođače izvan njihove matične kompanije.

Nabavka visoko cenjenih resursa je nešto što je Apple odlično radio u prošlosti. Možda najslavnije je kada je kompanija 2009. kupila značajan deo svetskog NAND Flash snabdevanja, čime je uspešno isključio svoje konkurente u tom segmentu.

Angažman kompanije Apple takođe može poboljšati uslove u samim rudnicima, s obzirom na to da će se kompanija direktno baviti proizvodnjom. Prošle godine primila je zahvalnice od Amnesty International u svojim naporima da prate i eliminišu dečiji rad iz svog lanca snabdevanja i proizvodnje.

Izvor: Medium

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here