Telegram neće da deli podatke svojih korisnika

0
826

Telegram izgubio na sudu

Telegram neće da deli podatke svojih korisnika. Spor između Rusije i aplikacije Telegram postao je nešto kao saga, ali danas je Telegram dobio veliki udarac. Aplikacija za razmenu poruka je želela da spreči Federalnoj službi bezbednosti (FSB, nasledniku KGB-a) da pristupa korisničkim podacima na njihovoj platformi. Sada, kako prenosi Bloombergu, Telegram je izgubio slučaj pred ruskim Vrhovnim sudom.

Prošle godine, FSB je zatražio od vlasnika Telegrama da preda ključeve za šifrovanje poruka koje bi omogućile agenciji da vidi poruke poslate preko ovog servisa. Rusija je tvrdila da je aplikacija korišćena za planiranje terorističkih napada i da je zahtev bio u ime nacionalne bezbednosti. Pavel Durov, osnivač Telegrama, je više puta odbio da preda bilo kakve podatke koji bi mogli ugroziti sigurnost korisnika, iako je registrovao aplikaciju u  Ruskoj vladi.

Telegram neće da deli podatke , FSB traži podatke korisnika

FSB je na sudu tvrdio da držanje ključeva za šifrovanje poruka zapravo ne predstavlja kršenje privatnosti korisnika. To je u cilju stvarnog prikupljanja podataka o svim korisnicima Telegrama. FSB tvrdi da bi i dalje morao da traži sudski nalog.

Telegram skinut zbog dečije pornografije

Telegram još jednom planira žalbu na odluku Vrhovnog suda, pa ovaj slučaj nije gotov. Ako servis izgubi, onda rizikuje ogromnu kaznu i moguću zabranu poslovanja u Rusiji.

Moje lično mišljenje je da je sve ovo mazanje oči korisnika, da Telegram odavno daje sve informacije o korisnicima tajnim sluzbama, a ovo ih predstavlja kao kompaniju koja brine o svojim korisnicima. Istu takvu predstavu za široke narodne mase je izveo Apple koji nije želeo da otključa Iphone čiji je vlasnik bio terorista.

Ne kažem da sam u pravu ali mislim da je smesno da se bilo koja kompanija protivi Ruskoj tajnoj službi ili neka Američka kompanija protivi željama FBI agencije. Naše podake imaju velike reklamne kompanije koje ih kupuju kao mi hleb u prodavnici, doduše malo skuplje po čoveku. Sve je ovo predstava a mi smo tu da udelimo aplauz kompaniji koja štiti našu bezbednost.

Izvor NDTV

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here