Štetne aplikacije za Android telefone

0
1101

Štetne aplikacije za Android telefone . Google svake godine objavljuje izveštaj Android Security. Njegova svrha je da obavesti javnost o njihovim naporima u borbi protiv bezbednosnih pretnji. Jedna od najinteresantnijih informacija u novom izveštaju je da je 60,3 posto potencijalno
štetne aplikacije za Android (PHA) identifikovano pomoću mašinskog učenja. Usluga koju je dizajnirao Google nazvana je Google Play Protect. Ta usluga je aktivirana na više od 2 milijarde uredjaja i redovno skenira Androd programe zbog zlonamernih aktivnosti. 

Pročitajte još : Šta je Android Go?

Google Play Protect koristi nekoliko taktika za identifikovanje bezbednosnih pretnji ali je mašinsko učenje posebno efikasno u pronalaženju PHA-ova. Tačnije, 6 od 10 pronadjenih štetnih aplikacija je nadjeno uz pomoć mašinskog učenja. Play Protect funkcioniše već nekoliko godina, ali je u oktobru 2017. godine, usluga optimizovana za skeniranje štetnih aplikacija u offline režimu. 

Štetne aplikacije za Android, spisak sledi

Medjutim, iako se Google trudi da redovno donosi ispravke, opasne aplikacije nastavljaju da se šire. Ovde je lista od nekoliko aplikacija koje mogu biti štetne za Vas i Vaše podatke.

1. Good weather App

Prema ESET blogu, hakeru su ovu aplikaciju naoružali trojancem koji je sposoban da zarazi Vaš telefon bankarskim malverom Trojan.Android/Spy.Banker.HU. Kada se aplikacija preuzme u mogućnosti je da zaključa, otključa i razume tekst sa Vašeg uredjaja. Dodatno, malver pristupa informacijama korisnika vezanim za bankarske usluge. OPREZ!!!!

2. Draw something free

Ova zabavna aplikacija ime i štetnih stvari. Uključuje nekoliko biblioteka oglašivača (ovaj kod kreatori aplikacije mogu da koriste da omoguće oglašivačima da Vas prate). Takodje, Draw something free koristi dozvolu za pristup Vašem telefonskom broju, dnevniku poziva, mreži koju koristite…

3. GO Locker

Go Locker Vam obećava da ćete biti dosta sigurniji ako koristite ovu aplikaciju. S obzirom da ova aplikacija mora da ima pristup ekranu, automatski zahteva skoro sve pristupe, od lokacije do poruka. Iako nema instalirane reklamne biblioteke, ova aplikacija šalje Vaše informacije izdavaču koji je mnogo manje sigurniji od Google Play-a. 

4. Camera 360

Ova alatka kamere obećava da će dodati više režima fotoaparata, ekskluzivne filtere, besplatni cloud prostor, softver za prepoznavanje lica i još dosta funkcija bez prikazivanja oglasa. Iako nema biblioteke za ciljane oglase, Camera 360, prikuplja baš dosta informacija o Vama. Takodje, sadrži Baidu pretraživač. Ovaj pretraživač je ekvivalent Google-u. Iz nekog neobjašnjivog razloga, ova aplikacija ima mogućnost da uključi ili isključi WiFi. 

5. Clean Master

Aplikacija Clean Master i druge slične aplikacije nisu nužno “opasne”. Iako možda mogu da Vam pomognu u pronalaženju aplikacije koja Vam pravi problem, najbolje je da tu aplikaciju identifikujete sami testirajući jednu po jednu. Ove aplikacije uglavnom služe da očiste keš memoriju koja se izuzetno brzo skuplja. Neke od ovih aplikacija sadrže adware koji ostaje na Vašem telefonu. Čak i kada oglasi nisu problem, ove vrste aplikaciju “jedu bateriju”. 

6. My Talking Tom

Ova aplikacija (igra) je pretežno namenjena za decu. U njoj je glavni cilj staranje o jednom mačku. Uz to ova aplikacija i “debelo” krši privatnost. Sadrži ni manje, ni više nego osam ciljanih biblioteka za oglašivače. Da bi ste koristili My Talking Tom, potrebno je da ,izmedju ostalog date dozvolu aplikaciji da koristi Vaš mikrofon. Potom ova aplikacija šalje taj audio zapis oglašivačima. Ovo je naročito jezivo s obzirom da se radi o dečijoj aplikaciji. 

7. WiFi aplikacije

Check Point, kompanija kojoj je glavni cilj internet bezbednost, identifikovala je nekoliko aplikacija sa reklamnim malverom nazvanim LightsOut. Check Point navodi “Kao što su neki korisnici primetili, bili su prisiljeni da kliknu na oglase kako bi odgovorili na pozive i obavljali druge aktivnosti na svom uredjaju.” . Medju aplikacijama koje sadrže ovu vrstu reklamnog malvera su aplikacije koje tvrde da nude besplatne WiFi usluge. Neke od aplikacija su:
Master WiFi Key, Free WiFi Connect, WiFi Security Master – WiFi Analyzer, Speed Test, Free WiFi Pro, Network Guard, and Smart Free WiFi.

Štetne aplikacije za Android izlaze skoro svaki dan. One na neki način ne krše Google smernice jer im Vi svojevoljno dajete pristup Vašem uredjaju. Moj savet je da pripazite kojim aplikacijama dajete pristup

Izvor: TopBuzz

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here