Šta su Google Play usluge i čemu one služe?

0
3625

Sve o Google Play usluga

Šta su Google Play usluge i čemu one služe? Mora da ste primetili Google Play Services na Vašem Android uređaju. Ova aplikacija je sastavni deo na našim Android uređajima od izlazka Android KitKat verzije. Ali ova aplikacija se ne pojavljuje u listi aplikacija. Možda ste nekada pomislili: “Kakva je upotreba Google Play Services” ili “Šta se dešava ako deinstaliram Google Play Services?”Ova aplikacija služi odlično svijij svrsi na Android uređajima i važna je aplikacija za mnoge druge aplikacije da bi funkcionisala propisno.

Šta su Google Play usluge i čemu one služe?

Šta su Google Play sevices tj šta su Google Play usluge?

Jednostavno, Google Play usluge su pozadinske usluge koje se pokreću na Androidu, što zauzvrat pomaže u integraciji naprednih funkcionalnosti Google-a u druge aplikacije. Takođe se koristi za ažuriranje Google aplikacija.Googlovo pitanje fragmentacije se rešava pomoću Google Play usluga.On obezbeđuje da se čak i starije verzije Androida koriste u najnovijim funkcijama koje nudi Google.

Google Play usluge su u suštini programski interfejs za aplikacije (API) za programere koji poboljšavaju komunikaciju između aplikacija.To je skup više usluga koje korisnicima pomažu.Neke od njih su opisane u nastavku:

Usluge i API Google play servisa

API Google mapa: Ovaj API omogućava drugim aplikacijama da pristupe Google mapama bez napuštanja aplikacije. Ako ste koristili aplikaciju za rezervaciju parkinga ili navigaciju u rezervisanom hotelu, onda ste sigurno koristili ovu uslugu.

API-ovi lokacije: API lokacije se može koristiti za obavljanje automatskih radnji kada korisnik ulazi ili napušta određenu geografsku granicu.Fuzionisani provajder lokacije podrazumeva smanjenje potrošnje energije pri korišćenju lokacijskih usluga.

API Google diska: Ako na vašem uređaju imate instaliran Google disk, deljenje i čuvanje datoteka iz drugih aplikacija olakšava se pomoću ovog API-ja.

Usluge igara za Google Play: Ove usluge se koriste za stvaranje konkurentnijeg i sjajnijeg iskustva u multiplayer gaming sesijama kroz liderske table i dostignuća. Pored toga, Saved Games API obezbeđuje da ne izgubite svoj napredak u igri sinhronizovanjem i čuvanjem podataka o igri.

Google+ platforma: Mora da ste naišli na aplikacije koje vam pružaju opciju prijavljivanja “Prijavljivanje putem Google+“. Ova usluga vam omogućava da koristite jedno korisničko ime i lozinku za pristup više naloga u više aplikacija.

Google Cast Android API: Omogućava Android aplikacijama da prikazuju sadržaj na ekranu drugim uređajima preko Google Casta.

Google oglasi za mobilne uređaje: Google oglasi za mobilne uređaje se koriste za integraciju reklama u aplikacije i prikazivanje inteligentnih oglasa, kao što su oni zasnovani na lokaciji ili istoriji pretraživanja.Ovako na hiljade programera aplikacija monetizuju svoju aplikaciju.

Nekoliko drugih takvih usluga koje poboljšavaju korisničko iskustvo su:

Google novčanik

Google Plai Protect

Google Fit API

Metode autentifikacije Google naloga

Zašto Google Play uslugama treba toliko dozvola?

Ako pregledate dozvole aplikacijama za Google Play usluge, videćete da traži puno dozvola za pristup kalendaru, kameri, kontaktima, mikrofonu, telefonu, SMS-u i skladištu.Potrebno je toliko dozvola jer Play usluge deluju kao čvorište na kojem se druge aplikacije oslanjaju na bezbednosne servise koje nudi Google.

Usluge Google Play-a imaju pristup na nivou sistema kako bi pružili više unutrašnjih funkcija i sakrili osetljive informacije iz drugih aplikacija. Takođe, skoro sve Google aplikacije koriste Google Play usluge.

Da li su Google Play usluge potrebne?

Mnoge aplikacije se oslanjaju na Google Play usluge da pristupe Google API-ima za dodatne funkcije.Pošto se većina aplikacija iz Play Store-a oslanja na ove usluge, onemogućavanje ili deinstaliranje Google Play usluga može dovesti do toga da se te aplikacije onemoguće. Takođe, ni Google Apps neće funkcionisati.

 

Da li je pametno obrisati podatke iz Google Play usluga?

Iako možete da obrišete podatke i keširanje iz Google Play usluga, mi ga ne preporučujemo jer su ti podaci ključni za funkcionisanje aplikacija.Štaviše, ovi podaci će se automatski generisati nakon čišćenja.

Uhapšeni Ruski naučnici zbog rudarenja kripto valuta

Međutim, postoje slučajevi kada ćete to morati učiniti.Često je problem kada se korisnici suočavaju sa ponavljajućom porukom “Google Play usluge su prestale da rade.” Ponovo pokrenite uređaj ili obrišite podatke i keširanje iz Google Play usluga može rešiti ovaj problem.

Kako obrisati podatke iz Google Play usluga?

Možete pratiti ove jednostavne korake da biste obrisali podatke i keširanje iz Google Play usluga:

Idite u Podešavanja> Aplikacije> Google Play usluge.

Kliknite na Storage

Dodirnite Upravljanje prostorom

Izaberite Obriši sve podatke.

Dodirnite OK u iskačućem prozoru.

Zaključak

Iako nema korisnički interfejs, videli smo da će se Google Play usluge poboljšati Vaše Android iskustvo. Takođe, pomaže u ubrzavanju pretraživanja van mreže i omogućava pristup mapama i lokaciji drugim aplikacijama.Štaviše, ono poboljšava iskustava sa igranjem igrica omogućavaju Vam da zadržite svoj napredak i dostignuća čak i ako igrate na drugom uređaju sa svojim nalogom.

Izvor: TopBuzz

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here