Rusija traži uklanjanje Telegram aplikacije

0
840

Telegram je u velikom problemu

Rusija traži uklanjanje Telegram aplikacije. Aplikacija za bezbednu razmenu poruka Telegram je zabranjena u aprilu u Rusiji. Ova aplikacija je i dalje dostupna u ruskoj verziji Apple App Store-a. Kao još jedna mera za potpuno zabranu Telegrama, Rusija sada traži od Apple-a da ukloni aplikaciju iz App Store i blokira ga od slanja obaveštenja lokalnim korisnicima, kako izveštava Wccftech. U navodno pravno obavezujućem pismu Appleu, vlasti tvrde da daju kompaniju mesec dana da uklone Telegram ili će doći do kažnjavanja.

Telegram skinut zbog dečije pornografije

Aplikacija sa sedištem u Moskvi u aprilu je došla u nezavidan položaj zbog odbijanja da deli svoje ključeve za šifrovanje sa Ruskom Federalnom službom bezbednosti. Sudska presuda zabranila je Telegramu rad u toj zemlji dok aplikacija ne obezbedi ključeve, navodeći pretnju od kriminalaca i terorista koji koriste tu šifrovanu platformu za komunikaciju. Tada je Rusija blokirala 50 VPN usluga i internet anonimizera kako bi dalje ograničila pristup Telegramu.

Rusija traži uklanjanje Telegram aplikacije i sa Play Store prodavnice

Međutim, uprkos ovim naporima, većina korisnika u Rusiji i dalje pristupa aplikaciji. Do sada je onemogućeno samo 15 do 30 odsto korišćenja Telegrama, što je dovelo do toga da se Rusija obratila Apple-u zbog pomoći u sklanjanju te aplikacije. Takodje , Ruske vlasti su u pregovorima sa kompanijom Google da ukloni Telegram sa Play Store.

Dok je Apple izrazio svoju podršku za enkripciju i sigurne podatke u prošlosti, on je takođe napravio koncesije za lokalne zahteve. U Kini, kompanija je povukla VPN aplikacije iz prodavnice i preselila svoje iCloud operacije u lokalnu firmu koja ima veze sa vladom. E, sad koliko je ovo pošteno, možemo da razgovaramo. Svaka država želi da gurne nos i tamo gde mu nije mesto. Da li se neko pita šta misle korisnici? Da li sve ostale aplikacije daju svoje ključeve a samo Telegram ne da? Iskreno mislim da iza svega stoji nešto drugo. Nešto mnogo veće. U ostalom, pokazaće vreme. U jedno sam siguran, Telegram ovim spletkama postaje samo jači.

Izvor:Theverge

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here