Iran zabranio Telegram mesindzer , nije jedini

0
845

Telegram zabranila još jedna zemlja

Iran zabranio Telegram mesindzer. Iranski zvaničnici pozvali su internet provajdere da blokiraju i mobilnu i desktop verziju Telegrama u toj zemlji. Provajderi se takođe navodno obavezuju da blokiraju uslugu razmene poruka na način koji VPN ne može zaobići. Rojters izveštava da je sajt suda u Iranu Mizan, navodeći sudsku naredbu, rekao: “Svi internet provajderi u Iranu moraju preduzeti korake da blokiraju internet stranicu i aplikaciju Telegrama od 30. aprila.” Na sajtu je takođe rečeno da je Telegram pretnja bezbednosti zemlje kroz “propagandu protiv uspostavljanja, terorističke aktivnosti, širenje laži da podstakne javno mnjenje, antivladine proteste i pornografiju”.

Telegram neće da deli podatke svojih korisnika

Iran je u decembru privremeno blokirao Telegram, tvrdeći da je to bilo “održavanje mira” usred protesta. Ali to svakako nije jedina zemlja koja je pokrenula zabranu za ovaj servis. Ruski sud je ranije ovog meseca izdao zabranu Telegrama, nakon dugotrajnih sporova između zemlje i službe za razmenu poruka.Iran zabranio Telegram mesindzer, ali to nije sve

Ranije ovog meseca, vladinim zvaničnicima u Iranu je rečeno da prestanu da koriste Telegram i mediji pod kontrolom države izveštavaju da je vrhovni lider Ali Khamenei prestao da koristi ovu uslugu. Iranske vlasti su takođe rekle da će stranim službama za razmenu poruka poput Telegrama biti dozvoljeno raditi samo u Iranu ako dobiju dozvolu od vlade i pristanu na čuvanje podataka korisnika unutar zemlje. Uredba koju su Iranski zvaničnici prvi put objavili u 2016. godini. Međutim, dok je Iran rekao da je zabrana Telegrama u ime nacionalne sigurnosti, mnogi smatraju da je to pokušaj kontrole komunikacije među svojim građanima.

Izvor:Engadget

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here