Facebook želi da postane VPN lider

0
863

Šta je Onavo Protect?

Facebook želi da postane VPN lider. Facebook je dodao novu opciju svojoj mobilnoj aplikaciji koja upućuje korisnike da preuzmu Onavo Protect, kako bi pokrenuli ovu VPN uslugu koju je kupio pre pet godina. Iako se motivi društvene mreže prilično razlikuju od tradicionalnog VPN provajdera.

Zaštitite Vaše podatke na Facebook-u

Prvo da razjasnimo da se to dešava u skladu sa TechCrunch-om, koji je zabeležio novu opciju “Protect” u Americi i to samo na Facebookovoj iOS aplikaciji (ne i za Android).To može značiti da socijalna mreža samo testira funkciju u ovom trenutku sa ograničenom bazom korisnika u ovoj državi. Onavo je ranije bio pušten za testiranje u Velikoj Britaniji.

Ako kliknete na “Protect” u meniju za navigaciju, prebacićete se direktno na App Store za instalaciju aplikacije “Onavo Protect – VPN Security”, koju možete instalirati odatle.

Šta je VPN?

Kao i svaki drugi VPN proizvod, Onavo je dizajniran da vam obezbedi sigurnost na internetu šifriranjem podataka koje prenosite preko vaše internet konekcije (ili nekog drugog povezivanja, kao što je javni Wi-Fi koji je potencijalno nesiguran). VPN su takođe tradicionalno dizajnirani da održavaju vašu anonimnost i privatnost na mreži. Medjutim u detaljima Onavo Protect aplikacije nema govora o privatnosti.

Umesto toga, aplikacija kaže: “Da biste obezbedili ovu [zaštitu], Onavo koristi VPN za uspostavljanje bezbedne veze za usmeravanje svih vaših mrežnih komunikacija preko Onavovih servera. Kao deo ovog procesa Onavo prikuplja mobilni prenos podataka.

“Na ovaj način nam pomaže da poboljšamo i upravljamo uslugom Onavo analizom vašeg korišćenja veb lokacija, aplikacija i podataka. Zato što smo deo Facebook-a, mi takođe koristimo ove informacije kako bismo poboljšali Facebook proizvode i usluge, stekli uvid u proizvode i usluge koje ljudi vrednuju i izgradili bolja iskustva. ”

Facebook želi da postane VPN lider, dragoceni podaci

Drugim rečima, umesto održavanja vaše privatnosti, aplikacija koristi podatke koje šaljete preko VPN veze kako bi omogućile uvid Facebook-u o tome šta njegovi korisnici rade online.

Tačno, kako Facebook koristi ove podatke očigledno nije jasan, iako TechCrunch razmišlja da bi ga socijalna mreža mogla upotrebiti kako bi videla koje konkurentske aplikacije brzo postaju popularne , za potencijalne rane akvizicije, ili koje osobine drugih aplikacija rade dobro (jer može da vidi koliko se njegovih korisnika zadržavaju na njima).

To su sve špekulacije, ali ono što nije špekulacija je da ako koristite ovaj Onavo VPN, vi se prijavljujete da omogućite Facebooku da koristi vaše podatke za svoje uvide, bilo šta što bi moglo da im koristi o Vama i Vašem ponašanju na internetu. I Facebook očigledno želi da uzdigne ovaj VPN preko svoje mobilne aplikacije, iako je, kako je navedeno na samom početku, nije jasno da li je ovo samo ograničeno testiranje na iOS platformi u ovom trenutku. Kao i uvek, uz bilo koju aplikaciju koju preuzmete, pažljivo pročitajte opis aplikacije i sve druge relevantne informacije, kao što su dozvole, pre nego što nastavite sa instalacijom.

Postoji, naravno, puno drugih besplatnih VPN-a ako tražite alternative, iako celo područje može biti minsko polje s obzirom da pružaoci besplatnih usluga moraju nekako akumulirati profit.Zato bolje platite VPN jer nije mnogo skup. Facebook želi da postane VPN lider??? To nikoga ne bi trebalo da čudi.

Izvor: Medium

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here