Aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju

0
888

Aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju . Veštačku inteligenciju možemo objasniti i kao proces kada mašina obavlja neki intelektualni zadatak umesto čoveka. AI (veštačka inteligencija) je trenutno jedna od najbrže rastućih grana u tehnologiji. Veruje se da će tako ostati i u budućnosti. Veštačka inteligencija je već dokazala snagu u oblastima transporta,finansija, zdravstva, proizvodnje, sajber bezbednosti…

Veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija se koristi i za razvoj aplikacija za mobilne telefone koje možemo koristiti svakodnevno kako bi naš život učinili lakšim. Dalje u tekstu sledi spisak aplikacija koje koriste veštačku inteligenciju a za koje možda i niste znali.

Amazon Alexa

Amazon Alexa je inteligentni lični asistent koji se integriše sa vašim dnevnim rutinama kako bi Vam pomogao da imate veću efikasnost tokom celog dana. Osnovna tehnologija koja stoji iza Amazon Alexa je procesiranje prirodnog jezika povezanog sa AI algoritmima. Amazon Alexa je uglavnom povezan sa Amazon Echo Dot pametnim zvučnikom koji preuzima sve komande koje zahteva korisnik.

Amazon Aleka je inteligentni lični asistent koji se integriše sa našom rutinom kako bi stvorio bolju efikasnost tokom celog dana. Osnovna tehnologija koja stoji iza Amazon Aleka je procesiranje prirodnog jezika (NLP), standardne komande glasa, vezane zajedno sa AI algoritmima. Amazon Alexa je obično povezan sa Amazon Echo Dot pametnim zvučnikom koji preuzima sve komande.

Aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju Top 5

Siri

Siri je jedan od najpoznatijih personalnih asistenata dostupnih isključivo na iOS uređajima. U najmanju ruku, Siri je pametan u raznim situacijama. Što znači da se ne snalazi samo sa jednostavnim zadacima kao što su proveravanje vremena, vesti i tome slično već Siri može i da Vam smisli lozinku od 8 karaktera. I još dosta raznih stvari. Siri još može i da se poveže sa Apple TV 4K uredjajem, sa Apple Homepod-om i većinom iOS uredjaja.  Postavite joj bilo koje pitanje i videćete da će naći većinu odgovora. 

Windows Cortana

Cortana je virtualni pomoćnik sa Windows platforme. Dizajniran je za pretraživanje datoteka i postavki. Do Cortane se može doći kada pritisnete dugme za pretragu na Windows 10, što nam omogućava da pretražimo informacije tipkanjem. Takodje se na Cortanu može povezati i glasom i to preko slušalice i mikrofona.  

Cortana ima neke od veoma korisnih karakteristika. Jedna od njih je da možemo da podesimo podsetnik jednostavnim glasovnim pozivanjem aplikacije “Hey Cortana”. Čak i kada Vas odredjena osoba povoze, možete reći Cortani da se javi bez dodirivanja telefona. Takodje možete i da pretražite fajlove po folderima glasom. Kada Vam je dosadno, Cortana će Vam ispričati i neki vic ako to poželite.  

Google Assistant

Google Assistant je pametni glasovni pomoćnik koji je stvorila kompanija Google. Može se aktivirati jednostavnim izgovaranjem “OK Google”. Baš kao i Siri i Amazon Alexa, i  ova aplikacija ima širok spektar funkcija. 

Google Assitant može i da lako odgovori na Vaša pitanja. Ponekad čak i bolje nego Siri. Imajući u vidu Google-ovu ogromnu bazu podataka, verovatno će Vam pružiti relevantnije informacije od aplikacije Siri. Pojedini testovi ovih aplikacija su pokazali da je Google Asistent korak ispred svih kada su u pitanju tehnički odgovori. 

Google Maps

Google Maps, kao najkorisnija aplikacija za navigaciju, ima puno funkcija koje pomažu milionima ljudi u njihovim svakodnevnim vožnjama. Google mape koriste veštačku inteligenciju za predvidjanje uslova saobraćaja. Povezuju se sa navigacionim mrežama u realnom vremenu i obaveštavaju Vas o uslovima na putu. 

Dakle, ovo su neke od najboljih i najpametnijih aplikacija koje koriste veštačku inteligenciju. Te aplikacije možete lako preuzeti na Play Store ili App Store. Ovo je bila lista top 5 aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju.

Izvor: Medium

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here